Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 3.1.1 Indien de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar loopt wordt, indien nodig, verplichte hulp (jeugdbeschermingsmaatregelen) ingezet (tekst uit Begroting 2021)

Ouders zijn primair verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen en zijn daar ook veelal prima toe in staat, met soms wat ondersteuning. Maar in sommige gevallen kunnen kinderen niet opgroeien in een veilige omgeving, door wat voor omstandigheden dan ook. Als het niet lukt op vrijwillige basis de situatie te verbeteren, benutten wij de wettelijke mogelijkheden om te realiseren dat een kind veilig is. De veiligheid van kinderen en jongeren dient gewaarborgd te zijn. Jeugdbescherming is een maatregel die de rechter dwingend oplegt. Dat gebeurt als een gezonde en veilige ontwikkeling van een kind of jongere wordt bedreigd en vrijwillige ondersteuning niet of niet voldoende helpt. Er zijn drie jeugdbeschermingsmaatregelen die de rechter kan opleggen: een ondertoezichtstelling (OTS), ontzetting uit de ouderlijke macht en gezag beëindiging (beide voogdijmaatregelen).

Er ligt een relatie met programma 1. Samenleving en programma 2. Inwonersondersteuning. De inzet om jeugdbeschermingsmaatregelen te voorkomen vindt vanuit die programma’s plaats.

Om de inzet van jeugdbeschermingsmaatregelen te voorkomen en/of te verkorten kan het Sociaal Wijkteam in het geval van onveilige gezinssituaties vasthoudend en outreachend werken en hiervoor indien nodig de expertise van de Gecertificeerde Instelling inzetten (consultatie en advies).  De medewerker van het Sociaal Wijkteam blijft ‘het gezicht' voor ouders.

Toelichting op realisatie doel

Gerealiseerd. Jeugdbeschermingsmaatregelen zijn ingezet wanneer de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar liep. In vrijwel alle gevallen lukt het de gecertificeerde instellingen in onze regio tijdig een veiligheidstaxatie te doen, is een vaste jeugdbeschermer voor kinderen en jongeren beschikbaar en wordt een veiligheidsplan opgesteld. Ook het inzetten van passende jeugdhulp lukt in de meeste gevallen. In die situaties waar dat door de complexiteit ingewikkeld is, kan met ondersteuning vanuit het Regionaal Expert Team (RET) alsnog een passende oplossing worden gevonden.

Criteria (tekst uit begroting 2021)

Indien de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar loopt wordt, indien nodig, verplichte hulp (jeugdbeschermingsmaatregelen) ingezet, zodanig dat:

  • De veiligheid van het kind kan worden gewaarborgd.
  • In alle gevallen de regie zoveel als mogelijk bij ouders blijft c.q. ouders zelf weer de regie kunnen nemen.
  • Een veilige gezinssituatie zo snel als mogelijk wordt hersteld en de maatregel kan worden beëindigd.
  • De situatie waarin kinderen / jongeren opgroeien verbetert.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten (tekst uit Begroting 2021)

  • In regionaal verband inzetten op het vereenvoudigen en optimaliseren van de jeugdbeschermingsketen.
  • Optimaliseren van de samenwerking tussen het Sociaal Wijkteam en de instellingen in het zogenaamde ‘gedwongen kader’ (waaronder de gecertificeerde instellingen).
  • We werken vanuit het gedachtengoed 'veiligheid- en risicogestuurde zorg'
  • Organisaties in de keten werken met één veiligheidsplan, zodat inwoners, huishoudens of gezinnen in onveilige situaties efficiënt en effectief worden ondersteund

Toelichting realisatie activiteiten

In 2020 hebben we in de regio IJsselland met betrokken ouders, jeugdigen en professionals van de netwerkpartners contouren geschetst van de manier waarop we met elkaar willen samenwerken. In 2021 is dit nader ingevuld en geconcretiseerd. Resultaten zijn hier te vinden: www.rsj-ijsselland.nl/jeugdbescherming. Deze afspraken zijn ook in Zwolle geïmplementeerd. Dit behoeft ook het komende jaar nog aandacht.
In Zwolle wordt gewerkt vanuit de visie 'gefaseerd samenwerken aan veiligheid'. Medewerkers van het Sociaal Wijkteam en andere betrokken partijen rondom veiligheid zijn hierin geschoold.
We willen werken met één veiligheidsplan. In 2021 is gewerkt aan een vernieuwing hiervan. Naar verwachting is dit in het 2de kwartaal van 2022 gereed en kan hiermee worden gewerkt.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2021, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2021 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

3.308.000

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

0

0

0

0

Begroting t/m december

3.308.000

0

0

0

- Jaarrekening

3.424.594

0

0

0

Resultaat doel Jeugdbescherming

-116.594

0

0

0

Saldo

-116.594

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De uitgaven zijn hoger dan begroot waardoor een nadelig resultaat wordt gerealiseerd van € 116.594.

Dit wordt veroorzaakt door uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen door instellingen waar we geen subsidierelatie mee hebben. Voor de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering hebben we namelijk in regionaal verband drie gecertificeerde instellingen gesubsidieerd.
Het komt soms voor dat daarnaast andere gecertificeerde instellingen kinderbeschermingsmaatregelen uitvoeren ten behoeve van Zwolse jeugdigen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing. In dat geval wordt daar afzonderlijk voor betaald.
Deze extra kosten werden voorheen opgevoerd onder doel 2.3.2 (passende jeugdhulp), maar daar horen zij niet thuis aangezien het geen jeugdhulp betreft maar jeugdbescherming/jeugdreclassering. In 2022 zullen we de begroting hier ook op aanpassen.

Deze pagina is gebouwd op 07/25/2022 17:45:09 met de export van 07/25/2022 17:24:53