Domeinen

Fysiek domein

Beschrijving doel 5.1.2 We stimuleren de transitie naar een circulaire en duurzame economie (tekst uit Begroting 2021)

Een duurzame groei en ontwikkeling van de stad staat centraal. Hiermee staan we voor verschillende uitdagingen. Zo moeten we als stad de transitie maken naar een duurzame energievoorziening. Het veranderende klimaat vraagt ons om na te denken over hoe we de stad en omgeving hier zo goed mogelijk op inrichten en klimaatadaptief maken. Maar ook de transitie naar een circulaire economie vraagt onze aandacht. Een circulaire economie is een herijking van de economie waarin iedereen − zowel bedrijven, instellingen als burgers − bewuster omgaan met de beschikbare grondstoffen en verspilling tegengaan. In het denken over de circulaire economie wordt vanuit verschillende invalshoeken naar de economie gekeken, zoals de sociaal-maatschappelijke, technische, economische en ecologische invalshoek. Wat bindt is de notie dat de leverbetrouwbaarheid en beschikbaarheid van ruwe grondstoffen de komende jaren gaat afnemen. In de plaats van dit te laten gebeuren, wordt actie ondernomen om de economie slimmer te organiseren in een circulaire economie.

We zien kansen om de strategische opgaven waar we voor staan ook te benutten om onze economie te versterken. De opgaven rond circulaire economie, klimaatadaptatie en energietransitie kunnen als een motor dienen voor (nieuwe)kennis en technieken die bijdragen aan de veranderende economie. Zo ontstaan er vanuit "Energietransitie" grote en kleine energie-opwekkers, kunnen er coöperaties (lokale bedrijfjes) ontstaan en grote energieleveranciers zullen zoeken naar nieuwe business modellen. Rondom de klimaatopgave heeft Zwolle met de Climate Campus nu al een naam opgebouwd als stad van kennis rond dit thema, en het huisvesten van de ‘demodelta’ waar meerdere partijen met elkaar samenwerken om de vraagstukken die er liggen aan te pakken. Duurzame 'branding' is goed voor de regio. De maatschappelijke opgaven die voor ons liggen zullen hoe dan ook voor werkgelegenheid zorgen bij bedrijven die hun rol pakken binnen de transities.

Toelichting op realisatie doel

Een 100% circulaire economie is gericht op behoud van de waarde van alles wat al in omloop is, met als uiteindelijke doelstelling een economisch systeem dat binnen de grenzen van de aarde blijft. Doel voor 2021 was het doorzetten van lopende initiatieven en het verankeren van de opgedane kennis, zowel binnen de gemeentelijke organisatie als binnen de stad. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen drie categorieën, wat is verwerkt in het programma Circulaire Economie. Er is een programmaplan opgesteld en een programmateam samengesteld

Criteria (tekst uit begroting 2021)

We faciliteren de veranderende economie, zodanig dat:

  • Duurzaamheid sterk wordt verbonden met de Zwolse Economie door in te zetten op klimaatadaptieve, circulaire en energiebesparende maatregelen bij nieuwe initiatieven in de gebouwde omgeving.
  • We samen met partners in de stad en regio initiatieven faciliteren waarmee bedrijven worden gestimuleerd en verleid.
  • Wordt ingezet op klimaatadaptieve, circulaire en energiebesparende maatregelen bij nieuwe initiatieven in de gebouwde omgeving waarmee duurzaamheid wordt verbonden aan de Zwolse economie
  • Strategische opgaven als circulaire economie, klimaatadaptatie en energietransitie ook vanuit een economische benadering concreet betekenis krijgen, en aan deze concepten een verdienmodel ten grondslag komt te liggen.
  • We binnen de Regio Zwolle gezien worden als één van de trekkers voor het onderwerp.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

René de Heer

Activiteiten (tekst uit Begroting 2021)

Het aantal circulaire initiatieven zowel binnen de gemeentelijke organisatie als door inwoners en ondernemers begint nu steeds groter in aantal en impact te worden. Het is nu zaak deze trend door te zetten en als gemeente verder te ondersteunen. We kiezen ervoor om een faciliterende rol in te nemen. De gemeente volgt de ambities van de Rijksoverheid. Deze zijn:

  • 100% circulair in 2050.
  • In 2030 een (tussen)doelstelling van 50% minder gebruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen).
  • In 2021 wordt 10% circulair ingekocht.
  • 2023 wordt 100% van de bouw circulair aanbesteed.

Een 100% circulaire economie is gericht op behoud van de waarde van alles wat al in omloop is, met als uiteindelijke doelstelling een economisch systeem dat binnen de grenzen van de aarde blijft. Doel voor 2021is het doorzetten van het aantal initiatieven en het verankeren van de opgedane kennis. Voor het geldt dit zowel intern als gemeentelijke organisatie als ook extern. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie categorieën:

  • Intern, gemeente als inkoper.
  • Intern-extern, gemeente als ontwikkelaar.
  • Extern: inwoners en ondernemers.

Als onderdeel van de Begroting 2021 wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 22 (circulaire economie). Met dit budget kunnen we initiatieven die grondstoffen (voorheen afval) anders en opnieuw willen inzetten faciliteren. Ook bij herinrichtingen en verbouw-nieuwbouw vervallen nog veel grondstoffen aan de aannemer, veelal door gemak en routine ingegeven. Herinzet is mogelijk als we dit actief oppakken samen met onze stedenbouwkundigen en projectbegeleiders. Tot slot zien we bij zowel bij retail als HORECA nog veel mogelijkheden om binnen de Green Deal projecten op te pakken.

Toelichting realisatie activiteiten

Intern, gemeente als inkoper.

  • De aanbesteding van warme- en koude drankautomaten en aanbesteding van koffiebekers zijn afgerond met als resultaat dat de warme en koude drankautomaten en de koffiebekers 100% circulair zijn.
  • Raamovereenkomst Ingenieursdiensten is uitgevraagd op basis van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
  • De aanbesteding circulair kantoormeubilair is gestart.
  • Circulariteit is onderdeel van bijna alle aanbestedingen van de gemeente Zwolle.
  • Gemeente Zwolle heeft meegedaan aan een innovatiepilot voor de inzet van recyclaat (gerecycled pvc) in de openbare ruimte.

Intern-extern, gemeente als ontwikkelaar.

  • De Beleidsnota Zwolse aanpak circulair bouwen is opgesteld. Dit geeft een kader en routekaart voor circulair bouwen in de gemeente Zwolle.
  • De gemeente Zwolle is aangemeld voor de City Deal Circulair Bouwen. Dit is een netwerksamenwerking waarbinnen overheden, ondernemers en kennisinstelling ervaring opdoen met circulair bouwen om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen.
  • Advisering circulair bouwen gebiedsontwikkelingen Nieuwe Veemarkt, Breezicht
  • Gemeente Zwolle is partner in de WaardeRing, het circulaire ambachtscentrum in de Regio Zwolle.
  • Gemeente Zwolle was mede-organisator van het het Circulaire Pop Up Fest
  • Het ‘KEC-web’ is ontwikkeld. Dit is een instrument om bij de start van een project en bij faseovergangen de ambities ten aanzien van klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie in beeld te brengen en af te wegen, samen met stakeholders.

Extern: inwoners en ondernemers.

  • Gemeente Zwolle neemt deel aan het Living Lab Regio Zwolle Circulair, dat gefinancierd wordt vanuit de Regio Deal. Zwolle heeft de rol van opdrachtgever in dit Living Lab. Binnen dit Living Lab neemt Zwolle deel aan de werkplaats Inkoop en aanbesteden en hiervoor levert Zwolle ook capaciteit. Daarnaast nam Zwolle deel aan de Werkplaats Wonen en Leven.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2021, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2021 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

47.346

0

445.000

0

+ mutaties projecten

289.159

51.423

0

237.735

+ begrotingswijzigingen

0

0

29.374

0

Begroting t/m december

336.505

51.423

474.374

237.735

- Jaarrekening

326.514

51.423

474.374

237.735

Resultaat doel Transitie naar duurzame economie

9.991

0

0

0

Saldo

9.991

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

Door lagere lasten wordt een voordelig resultaat gerealiseerd van € 9.991. Deze kleine afwijking beneden € 50.000 wordt niet verder toegelicht.

Toelichting realisatie kredieten

Doel voor 2021 was het doorzetten van lopende initiatieven en het verankeren van de opgedane kennis, zowel binnen de gemeentelijke organisatie als binnen de stad. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen drie categorieën. Per categorie staat bij activiteiten wat er is gerealiseerd in 2021, met financiële dekking vanuit het krediet circulaire economie.

In onderstaand overzicht wordt voor dit doel inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die  de Raad tot en met 2021 beschikbaar heeft gesteld.

De reeds verwerkte afzonderlijke kredietmutaties per doel worden gepresenteerd in het overzicht restantkredieten .

Project

Omvang krediet tot en met 2021

Gerealiseerd tot en met 2020

Bestedingen 2021

Restantkrediet
31 december 2021

Circulaire economie

1.711.983

299.457

341.474

1.071.052

Totaal

1.711.983

299.457

341.474

1.071.052

Financiële toelichting kredieten

Er zijn geen financiële bijzonderheden te melden.

Deze pagina is gebouwd op 07/25/2022 17:45:09 met de export van 07/25/2022 17:24:53